Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

φωτο

Οι φακοί είναι το Α και το Ω στην φωτογραφία.
Το 70% είναι ο φακός και το 30 η μηχανή.
Γιαυτό και ένας φακός έχει πολλες φορές υπερδιπλάσια τιμή από την μηχανη.
Εγώ τον έχω τον 70-300 Tamron για την Sony μου.Εντάξει ,δεν είναι και κάτι τι ιδιέτερο.Γνήσιοι Nikon εχουν 3 φορες παραπάνω στη τιμή του Tamron.
Κυρίως όμως είναι για φωτογραφίες εντόμων, πουλιών,φύσης και όχι για φαγητά.Και ο λόγος είναι ο εξής: Το 70-300 σημαίνει ότι η κοντινότερη εστίαση είναι 70cm και η μεγαλύτερη στο 300cm σε κοντινά πλάνα έως το άπειρο.Ομως αυτές οι τιμές των φακών πολλαπλασιάζωνται πάντα με + 1,5. Αρα το 70 γίνετε 105cm και το 300,450 cm. Δηλαδή η κοντήτερη απόσταση νεταρίσματος είναι στο μέτρο.Πράγμα που χάνεις στην ευκρίνεια των φαγητών.
Ενας φακός λοιπόν stantar η stantar zoom θα ήταν ο ιδανικότερος. 
Και φυσικά με μεγάλο F. Αν βρείς κάτι από 1,2 έως 2,8 είναι πολύ φωτινοί και θέλεις τέτοιο διάφραγμα για τα φαγητά ,για την λεπτομέρια.
Γιατί οι φακοί μετρούν αντίστροφα. Οσο μικρότερο F(διάφραγμα) τόσο φωτεινώτερος είναι.
Φυσικά σε έναν φακό παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο,όπως το γρήγορο νετάρισμα(πράγμα που δεν το έχουν οι Tamron),αλλά αυτά είναι για στιγμές κίνησης και όχι για "παγωμένες" στάσεις που είναι τα φαγητά.
Εγώ πήρα  την D5100 Nikon με τον 18-55.
Καλή μηχανή με πολύ καλό βίντεο,αλλά μέτριος φακός..

Πάντος ένας 50αρης σταθερός η ένας 18-105 θα σου έδινε πολυ καλά αποτελέσματα.
Ειδικά ο 18-105 εστιάζει κοντά και κάνεις και πορτραίτα,και φωτογραφίζεις και φύση.
Ενας 18-250 η 18-270 είναι ο ιδανικότερος αλλά είναι ακριβός.
Για μένα λοιπόν ξεκίνα με τον 50αρη η τον 18-105 και στην πορεία κάνεις τη συλλογή σου στους φακούς.

Ισως να ενοούσε αυτόν τον tokina.

Γιατί τις είπα περίπου το ποσό που διαθέτεις,οπότε υπολόγισε.
Δεν είναι έτσι με τους φακούς.Είναι θέμα κρυστάλων,επιστρώσεων,και εκεί βγαίνει η καθαρότητα.
Γιατί οι karl zeiss θεωρούνται κορυφαίοι και χρησημοποιούνται και στις διαστημικές εφαρμογές;
Θα μπορούσε μια εταιρία να χρησμοποιήσει πλαστικούς φακούς(πχ γυαλιά οράσεως).Εσύ τη διαφορά δεν την βλέπεις στα γυαλιά;
Θα σου δώσω 3 παραδείγματα:
Τηλεσκόπια. Υπάρχουν τηλεσκόπια τεραστίων διαστάσεων με 150 ευρώ. Οι φακοί εκεί δεν χρειάζεται να είναι και οι τέλιοι γιατί οι απστάσεις είναι πολυ μεγάλες και η λεπτομέρια δεν είναι απαραίτητη.
Μικροσκόπια. Τα ιατρικά είναι της τάξης των 100000 ευρώ και βάλε. Μιλάμε για κρύσταλα και κάτοπτρα τέλειας ανάλυσης για προφανείς λόγους.
Κυάλια. Μπορεί να βρείς κυάλια με 30 ευρώ ,και αν εστιάσεις γράψε με,και τα ίδια πχ 20χ50 να τα βρείς μέχρι και 1500.Αυτες λοιπόν οιο διαφορές στα κρύσταλα κάνουν την μεγάλη διαφορά. Φυσικά οι φωτογραφικοί φακοί είναι κάπου στο ενδιάμεσο,γιατί θα ήταν πανάκριβοι απο μόνοι τους.
Αν αγοράσεις μια μηχανή HASSELBLAD με ενα φακό carl zeiss μπορεί να βγεί και πάνω από 30000 ευρω.!!! Επίσεις η τεχνολογία των φακών πέραν των κρυστάλων παίζουν μεγάλο ρόλο στην τιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου